De begraafplaats van de ‘Jodenhemel’

 

 

 

 

 

 

Vaak loop of fiets ik langs de Machinekade, ik wist door verhalen en documenten dat daar ergens de oude Joodse begraafplaats is. Omdat deze een beetje achteraf ligt en alleen kan worden bereikt via een hek dat normaal gesloten is, was ik er nog nooit geweest. Nu het Vechtstreekmuseum de excursie ‘Sporen van een Joods verleden’ organiseerde, kon ik vanmiddag voet zetten op de begraafplaats van de ‘Jodenhemel’. Zo werd Maarssen vroeger genoemd, omdat er zich vanaf eind zeventiende eeuw grote aantallen Joden vestigden. Zij hebben een flink stempel gedrukt op de ontwikkeling van het dorp. Na een rondleiding door het museum wandelden we met de gids over het terrein. Het was boeiend te horen over de geschiedenis en de grafstenen, waarvan er

 

 

 

 

 

 

 

overigens maar vier te zien zijn. De meeste liggen – door de tijd in de zachte veengrond verzakt – diep voor ons verborgen. Leon de Bok heeft de geschiedenis van deze begraafplaats mooi beschreven op de website Dodenakkers.

Door de excursie van het museum ben ik vanmiddag een ervaring rijker geworden.

xxx

© Pauline Wesselink

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dorp Maarssen. Bookmark de permalink .

3 reacties op De begraafplaats van de ‘Jodenhemel’

  1. Lenie zegt:

    Inspirerend hoe je steeds weer dingen in het licht zet waar een mens normaaL aan voorbij gaat. Een vraag:hoe hebben “de Joden” de ontwikkeling van het dorp Maarssen sterk beinvloedt? Door de handel? Dat is het eerste wat in mij opkomt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s