Kasteel de Haar

Op zo ongeveer de warmste dag van het jaar logeerde mijn zus bij me. Wat te doen in deze hitte?

Na een beetje brainstormen leek het ons een uitgelezen moment om het grootste kasteel van Nederland te bezoeken. Daar binnen moest het wel koel zijn. Na de lunch vertrokken we. In 20 minuten bereikten we het dorp Haarzuilens en zette ik de auto op het parkeerterrein van Kasteel de Haar.

Het was indrukwekkend om het enorme gebouw voor het eerst in het echt te zien. Eind 19e eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het toen zwaar vervallen kasteel, dat in 1391 al genoemd werd. Voor we de rondleiding om twee uur kregen, hadden we een half uur om alvast de Main Hall te bekijken, iets wat sommigen liggend op de vloer deden om het plafond goed te kunnen bestuderen.

Met de gids zagen we een gastenvertrek (met badkamer) en ook kamers waar het personeel sliep. Ondertussen bekeken we allerlei details en kregen we veel informatie. De baron trouwde met de schatrijke Hélène de Rothschild, telg uit een bankiersfamilie. Hij had haar ontmoet op een bal masqué in Parijs, waar hij was uitgedost als Hercules met de knots. Door dit huwelijk kwamen er voldoende middelen beschikbaar om het kasteel te laten herbouwen. Architect Pierre Cuypers, specialist van de neogotiek, bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam, werd als bouwmeester aangetrokken.

Tussen 1892 en 1912 herontwierp en bouwde Cuypers met zijn zoon het kasteel. Wat er nog was van het originele muurwerk van de ruïne werd behouden, het kasteel werd vergroot, de binnenplaats kreeg een overdekking en galerijen werden toegevoegd. Het kreeg centrale verwarming, een personenlift en koud en warm stromend water in alle slaapvertrekken. Er werd ook elektriciteit aangelegd, uniek in die tijd, zelfs Paleis Het Loo had dit toen nog niet. Het vijfhoekige grondplan bleef ongewijzigd. Er kwam een grootse entree; aan die zijde van het kasteel (waar maar een verdieping was) kwamen extra etages.

Oorspronkelijk was het kasteel van een lid van de familie Van der Haar, die als dienstman van de Prins-bisschop van Utrecht een versterkt huis bouwde. Hoe het eruit zag, is niet bekend. In de 15 eeuw trouwde Josina van de Haar met Dirk van Zuylen, waardoor het overging naar diens familie. Na verwoesting van het kasteel in 1482 bij twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht, werd het waarschijnlijk herbouwd in de vijfhoekige vorm. Stormen en oorlogen hebben hun sporen er achtergelaten totdat Etienne en Hélène het in bezit kregen.

Op de glas-in-loodramen staan afbeeldingen van belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de presentatie van de Charter van Utrecht in 1375. Dit document waarin rechten en plichten van de stad en de verschillende standen staan vermeld, werd getekend door o.a. 15 leden van de familie Van Zuylen. Er zijn ook vele 19e eeuwse ambachtelijke decoraties, ontworpen door Cuypers, aan de wanden, het plafond en op meubels.

De aanleg van de kasteeltuinen nam landschapsarchitect Hendrik Copijn op zich. Het werd afgestemd op Cuypers’ ontwerp van het kasteel, het hele dorp Haarzuilens werd ervoor verplaatst. Er werden 7.000 grote bomen voor aangevoerd, een sensatie in die tijd.

Na de rondleiding konden we andere kamers van de familie zelf bekijken, ook badkamers en keuken. Het werd traditie dat de familie van Zuylen elk jaar in de maand augustus, later in september het kasteel bewoonde en belangrijke gasten uitnodigde onder wie Koningin Emma, Coco Chanel, Maria Callas en Yves Saint Laurent. Ook Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida, Joan Collins, Roger Moore en Gregory Peck waren van de partij.

 

De financiële lasten van het kasteel werden te zwaar voor baron Thierry van Zuylen van Nyevelt (1932 – 2011), de kleinzoon van Etienne. In 2000 werden het kasteel en het park daarom eigendom van de Stichting Kasteel De Haar. De Vereniging Natuurmonumenten kocht het domein van 350 ha en onderhoudt de wandelpaden. Je kunt dan ook schitterend wandelen in het park, maar wij liepen slechts naar het Tuynhuis voor een kopje thee. Het was te warm. Ik kom graag een andere keer terug om alle monumentale bomen, de hertenkamp en de Riviervijver (Serpentine) te bewonderen en langs de lange Kruisvijver (Grand Canal) te flaneren.

xxx

Bronnen:

https://www.kasteeldehaar.nl/

http://www.geschiedenisbeleven.nl/kasteel-de-haar-een-familiemuseum-voor-de-baron/

© Pauline Wesselink

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dorp Maarssen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kasteel de Haar

  1. Lenie zegt:

    Leuk Pauline, was er in – ik meen – 20123 geweest, op de fiets, met mijn broer Henk vanuit Mijdrecht. Op een regenachtige dag met veel wind. Prachtig kasteel, heel leuk om nu zo lekker kort samengevat meer te weten over de geschiedenis, merci.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s