Nijenrode

Vanmiddag was er weer een excursie van Museum Vechtstreek naar een bestemming die we nog niet kenden: Kasteel Nijenrode in Breukelen aan de Vecht, in de dertiende eeuw gesticht door Gerard Splinter van Ruwiel. De naam Nijenrode betekent nieuwe ontginning.

Met een flink aantal mensen die zich net als wij hiervoor hadden opgegeven, wandelden we onder leiding van gids Rob van Mourik door het uitgestrekte park, dat oorspronkelijk als Franse tuin was ontworpen, wat nog te zien is aan de paden die haaks op elkaar staan. We kregen een mooi beeld van het kasteel, de rozentuin waarin een met goudblad gedecoreerd prieel met bovenop een (niet werkende) zonnewijzer en de lindelaan, waar de bomen zo gesnoeid zijn dat ze een bladerdak vormen. Zo konden dames in vroeger tijden buiten zijn zonder dat ze in de zon liepen en toch een witte huid houden, de mode in die tijd.

We zagen vijvers met bijzondere bruggetjes, smeedijzeren hekken, mooie vergezichten, Virginiaherten (witstaartherten), Zuid-Amerikaanse nandoes en pauwen. We hoorden de klok luiden van het kasteel, het enige in Europa met een carillon. Ondertussen vertelde Van Mourik over de bewogen geschiedenis van Nijenrode, waar vaak door de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht om gestreden is. In 1481 is het kasteel verbrand, waarna bisschop David van Bourgondië het liet herbouwen. De bevolking van Utrecht verwoestte het in 1511, de Fransen staken het in 1673 in de fik. Twee jaar daarna kocht en verbouwde de Amsterdamse koopman jhr. Johan Ortt het kasteel, waar zijn familie tot halverwege de negentiende eeuw verbleef. Er was een tijdje een kostschool gevestigd, het raakte in verval, maar werd vanaf 1907 door koffiehandelaar Michiel Onnes gekocht en hersteld naar de toestand zoals het in 1632 was en ook vergroot met een donjon.

In 1930 kwam het in bezit van Jacques Goudstikker, die zijn kunstverzameling erin herbergde. Hij kocht het prieel met de zonnewijzer met opschrift: horas non numero nisi serenas (ik tel alleen de zonnige uren). Een identiek prieel staat in de Jardin des Plantes in Parijs. Hij overleed in 1940 op zijn vlucht voor de nazi’s, die Nijenrode tijdens de bezetting vorderden. Na de oorlog vestigde Stichting Nijenrode Instituut voor Bedrijfskunde er zich, sinds 1950 is zij eigenaresse.

We zagen het rustig gelegen Plesmanhotel achter een schitterende treurwilg. Toen was het tijd voor koffie of thee in het gebouw van de Nyenrode Business Universiteit. Tenslotte mochten we naar de kunsttentoonstelling van de KPN op de eerste etage, een bijzonderheid, want alleen toegankelijk voor mensen van de Universiteit.

Bronnen:

Toelichting van de gids

E. Munnig Schmidt en J.J.M.A.M. Jonker-Duynstee, Vechtgids – Culturele gids voor de Vechtstreek. Speciale uitgave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Oudheidkundig Genootschap Niftarlake 2012

https://www.nyenrode.nl/ervaar-nyenrode/kasteel-en-landgoed/landgoed

xxx

© Pauline Wesselink

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dorp Maarssen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s