Goudestein

IMG_9391 (1)

De tuin aan de Vecht gezien vanaf de toegangstrap van Goudestein

Elke keer wanneer mensen voor het eerst op bezoek komen in onze nieuwe woning, nemen we hen mee naar de dichtbij gelegen buitenplaats Goudestein. Begin 17e eeuw werd het oude Goudestein in opdracht van Joan Huydecoper, heer van Maarsseveen en burgemeester van Amsterdam, aangebouwd aan de door zijn vader gekochte boerderij De Gouden Hoeff die hij geërfd had. De architecten waren Jacob van Campen en Philip Vingboons.

Geinspireerd door een studiereis naar Italië ontwierpen zij de buitenplaats in de Hollands classicistische stijl. Hoe het huis eruit zag weten we dankzij Jan van der Heyden, die het in ca. 1680 schilderde. In 1754 werd het afgebroken en kwam het huidige neoclassicistische Goudestein ervoor in de plaats.

Het is nog steeds een lustoord: de schitterende tuin vol bomen, een grote vijver met een fontein en het huidige gebouw dat in opdracht van Sophia van der Muelen, de weduwe van een latere Joan Huydecoper, werd neergezet. In 1955 kocht de gemeente Maarssen het van de familie, zes jaar later kreeg het de bestemming van gemeentehuis.

Toen ik vorig jaar – ik woonde net in Maarssen – daar rondliep, vroegen twee mannen mij of ik van hen een foto voor het gebouw wilde maken. Ze waren er jaren geleden getrouwd en komen er nog elk jaar op hun trouwdag heen, ditmaal op de fiets vanaf Den Haag. Ze bleven een nacht in een hotel met zwembad slapen.

Afgelopen zondag was er door het Vechtstreek Museum een rondleiding georganiseerd door Goudestein. Ik kende het gebouw nog niet van binnen en vond het een mooie gelegenheid het te zien. Drie mensen zouden die dag bij ons komen lunchen, gelukkig vonden zij ’t leuk om mee te gaan. De groep verzamelde zich op deze warme, zonnige julidag in de Oranjerie, we liepen gezamenlijk naar de Trouwzaal, waar gids Ad van Dongen zijn verhaal vertelde over de geschiedenis van de buitenplaats. Vervolgens kregen we een rondleiding met ons veertienen. 

Beneden konden we verschillende standbeelden bewonderen van onder andere de zoon van de eerste Joan Huydecoper, die dezelfde naam als zijn vader droeg en leefde van 1625-1704. Hij was “Heere van Maarsseveen en Burgemeester en Raad der Stad Amsterdam”.

Op wikipedia vond ik de volgende informatie over hem, die dertien maal burgemeester van Amsterdam was (zijn vader was dat zes maal). ” Joan Huydecoper hield jarenlang een dagboek bij, waarin hij veel bijzonderheden noteerde, met wie hij dronk en rookte, hoe laat hij thuis kwam, en naar welke kerk hij ging, wat hij als geschenk had gekregen, meestal etenswaar, zaad of planten, maar ook een papegaai en een aap, die alle glazen omgooide. “De dagboeken waren vooral een lopende balans, waarin credit en debet werden gewogen – niet op het financiële, maar op het sociale vlak.”[7] Huydecoper was geobsedeerd door voortplanting en was daarin opmerkelijk openhartig; opvallend is zijn kwantitatieve benadering van het onderwerp. Hij vermeldde in 1659 steeds als hij met zijn vrouw de liefde had bedreven.

Een bordje bij een mooi schilderij van een volgende Joan Huydecoper (1693-1752) vermeldt dat hij Ridder van het Zweedse Rijk was en Heer van Maarsseveen, Neerdijk en Nigtevecht. In 1749 was hij burgemeester van Amsterdam en het was zijn weduwe die het nieuwe Goudestein liet bouwen.

Behalve de oude schilderijen die we konden bewonderen, hing er op de eerste etage ook een modern schilderij van Hélène Grégoire: Dorpsgezicht met de ophaalbrug over de Vecht in Breukelen. Zij blijkt een zus te zijn van de bekende beeldhouwer Pépé Grégoire, wiens naam ik leerde kennen door zijn beeld op het graf van Jules Annegarn (dat ik beschreef in het boek Paradijs Zorgvlied).

Op zolder zag ik een dagpauwoog voor een raam fladderen. Iemand uit de groep kon hem pakken, ik opende het raampje en zo redden we de vlinder van de hongerdood.

Het was een leerzame en genoeglijke rondleiding, waarbij we een mooi inkijkje kregen in de geschiedenis van de Vechtstreek en de connectie met Amsterdam. Ik zal nu met andere ogen naar de prachtige buitenplaats kijken wanneer ik weer eens een wandelingetje door het park maak.

NB De volgende info staat op een bord in de tuin van Goudestein:

Goudestein is in 1754 gebouwd op de plaats van een eerder buitenhuis met dezelfde naam. Het is een zeldzaam voorbeeld van een nog complete buitenplaats aan de Vecht met het huis, een park, een koetshuis met dienstwoning, het vroegere buiten Silversteijn, een bakhuisje, een oranjerie en een vijver. De tuin is grotendeels in Engelse landschapsstijl. In het voorjaar bloeien er diverse stinzenplanten. Aan voor- en achterzijde van de tuin bevinden zich twee fraaie achttiende-eeuwse toegangshekken. Het park is vrij toegankelijk. Het huis is gebouwd in de stijl van de Hollandse barok. Dat is onder meer te zien aan de fraaie ingangspartij met bordestrap, gelegen aan de Vechtzijde.

Oorspronkelijk lag hier een boerderij met de naam De Gouden Hoeff, in 1608 gekocht door Jan Jacobszoon Bal. Hij noemde zich ook wel Huydecoper. Zijn zoon, Ridder Joan Huydecoper van Maarsseveen, was koopman en burgemeester van Amsterdam. Hij was schatrijk geworden door zijn aandeel in de VOC. In 1628 laat hij de boerderij verbouwen tot een van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht. Hij ontving hier beroemde dichters en andere kunstenaars. Tot 1955 was Goudestein in handen van de familie Huydecoper en Royaards. Tot 1938 werd het bewoond, daarna onder meer gebruikt voor de Sociale Jeugdzorg. De gemeente Maarssen kocht het in 1955 en nam het na een grote restauratie in gebruik als gemeentehuis in 1961.

Bronnen:

E. Munnig Schmidt en J.J.M.A.M. Jonker-Duynstee, Vechtgids – Culturele gids voor de Vechtstreek. Speciale uitgave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Oudheidkundig Genootschap Niftarlake 2012

Juliette Jonker-Duynstee & Steven de Clercq, Gouden Bochten – Amsterdam en de Vechtstreek. Stichting het Vechtsnoer/Maarssen/2015

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joan_Huydecoper_van_Maarsseveen_(1625-1704) https://www.delta.tudelft.nl/article/vriendschap-als-sociaal-kapitaal

Historische kring Maarssen

xxx

© Pauline Wesselink

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Dorp Maarssen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s