TE GAST IN AUSTRALIE

In 2002 verscheen bij Informatie Verre Reizen het boekje Te gast in Australië, waarvan ik de samenstelling en redactie deed, het eerste artikel schreef en enkele foto’s maakte waaronder de cover.

australie

Wanneer de Nederlander Dirk Hartogh in 1616 als eerste Europeaan voet aan wal zet in West-Australië, wonen er naar schatting een half miljoen Aborigines verspreid over het hele land. Spoedig moeten deze oorspronkelijke bewoners het onderspit delven in de strijd tegen de loop van de Europese geweren. De Britten beschouwen de Aborigines als ‘wilden’ en confisqueren in 1788 het hele continent. Zij vestigen er een strafkolonie voor ‘convicts’.

Later trekken ook Britten en Ieren uit vrije wil naar dit verre continent om er hun geluk te beproeven. Na de Tweede Wereldoorlog komt de migratie vanuit heel Europa en Azië op gang. Het land herbergt inmiddels meer dan 180 nationaliteiten. Wie vandaag de dag Australië bezoekt treft daar een dynamische, multiculturele hutspot.

* In 2012 is een nieuwe uitgave van Te Gast in over Australie/Nieuw Zeeland verschenen. Ook over tientallen andere landen heeft Informatie Verre Reizen boekjes uitgegeven. Het zijn kleine en handzame reisgidsen die je zo in je zak kunt stoppen. Ze geven geen standaard informatie, maar originele en persoonlijke verhalen en ook handige reisinfo.

Als je hier klikt vind je de boekjes die tot nu toe in de landenserie zijn verschenen.

Daarnaast publiceert Informatie Verre Reizen themaboeken, zoals over hoe je met kinderen ver op reis kunt gaan Klik hier voor het boek Kids ver op reis

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Recensie

Meer dan acht Nederlandse auteurs (journalisten, sociologen, antropologen etc.) schreven eenzelfde aantal korte artikelen met reisimpressies en over landschappelijke en sociaal-culturele bijzonderheden van Australië en haar bewoners, met name met het oog op toeristen die dit land willen bezoeken. De thema’s zijn o.a. football, de multiculturele samenleving van Melbourne, de aboriginals, het Australische woestijnachtige binnenland de Outback, de eilanden van de Great Barrier Reef voor de kust van Queensland, liften in de Outback en tenslotte het eiland Tasmanië. In het midden is een apart katern met reisinformatie van A tot Z ingevoegd. Enkele zwartwitfoto’s zijn hier en daar bij de tekst geplaatst, terwijl een zeer globale overzichtskaart vóór in het boekje is te vinden. – Dr. J. Kroes

 

© Biblion

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s