IK WAS EEN TIJDJE EEN ANDER

cover Ik was een tijdjeIn 1998 verscheen mijn eerste boek. Kees de Bakker van Uitgeverij Conserve wilde het manuscript over Rie Gerritse uitgeven in zijn serie over de Tweede Wereldoorlog waarin ook Koosje een dinsdagskind van Merlyn Frank verscheen.

Ik was een tijdje een ander gaat over de Amsterdamse joodse Rie Gerritse, die zich aan het begin van de oorlog door haar ouders als vermist liet opgeven. De tip om dit te doen had ze van een vriend gekregen, de naar Nederland gevluchte Poolse Jood, Max Kowadlo. Haar ouders en vele anderen vonden de actie van Rie onzin, maar met dit inzicht redde ze haar eigen leven. Niemand ging naar haar op zoek. Haar naam werd geschrapt uit het bevolkingsregister, ze bestond niet meer ‘op papier’. Onder een andere identiteit leefde ze verder bij de familie Van Vugt in Apeldoorn. Ze liet daar Duitse soldaten hout voor zich hakken, reisde met de trein en ontmoette o.a. Jacques van Tol, schrijver van ‘foute’ liedjes. Ondanks de risico’s die ze nam, overleefde ze en kreeg een relatie met een Canadees. Na de oorlog gaf een paranormaal begaafde man Rie kenmerken door van haar toekomstige man.

Meer info: www.conserve.nl – fondsoverzicht – Tweede Wereldoorlog

————————————————————————————————Boekpresentatie in boekhandel Blankevoort

11da59ffa1Hier bied ik Rie Gerritse, inmiddels Rie Stants, het boek aan over haar leven. Zij was toen 87 jaar. Het was voor haar een indrukwekkend moment. Veel familie, vrienden en andere gasten waren bij deze boekpresentatie op 24 oktober 1998 in boekhandel Blankevoort in Amstelveen.

Foto: Rudi Gomperts

De uitgever Kees de Bakker (in rood jasje) en Bep Gomperts-Gerritse voerden het woord. Daarna bedankte ik een aantal mensen en gaf hen exemplaren van het boek. Rie kreeg het eerste exemplaar en de tachtigjarige tweeling Frida en Hugo van Vugt, bij wie Rie in de oorlog in Apeldoorn ondergedoken zat, kregen er beiden een. Vijf dagen eerder waren zij, Rie en ik op tv te zien in een reportage van 2Vandaag over Rie’s leven.

f7d33c231a

Bep Gomperts-Gerritse voert het woord

7f15a1a65c

Rie Stants met haar kleinzoon Alexander

d708c0f66f

Kees de Bakker en Rie Stants

4ca65f4aae

Hugo en Frida van Vugt met Pauline Wesselink

d92ae83e57

Bep Gomperts-Gerritse met een tante van haar man

d29e68a357

Eric Junge en Soraya Wehl, rechts Rie Stants

6f81bcb62a

Teveel mensen om op te noemen

bf54e38a05

Familieleden, vrienden, collega’s, rechts Hugo en Frida van Vugt

16e724a40d

Rechts Paul en Corrie Wesselink

dcd013bc2b

Rie Stants met haar zoon Rudy, links Frida met Hugo en zijn echtgenote Tini

Foto’s: Herman Gomperts, Rudi Gomperts, Hil Oosterveld

————————————————————————————————————————————–Recensie op http://www.safira.leestvoor.nl Een zorgvuldig en nuchter samengesteld document over het leven van Rie Gerritse. Foto’s uit die tijd verlevendigen de sfeer van het document en laten de lezer kennismaken met de dagen in een stukje geschiedenis, dat nooit en nimmer verloren mag gaan. Temeer, omdat dit stukje geschiedenis zelfs heden ten dage nog altijd een issue is en mondiaal zijn blauwdrukken heeft achter gelaten. Bijzonder aan dit verhaal is de truuk die Rie, dankzij een advies van een vriend, heeft uitgehaald om in leven te blijven. De hoofdpersoon in het verhaal kenmerkt zich als een bijzonder krachtige vrouw met een sterke wil om te overleven. Vooral voor scholen is dit een zeer interessant, geschiedkundig, document. Het kan echter ook zonodig voor een vak als maatschappijleer worden gebruikt om meer actuele zaken te illustreren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s